Mobilni telefoni su postali sastavni deo naših života. Svakodnevno ih koristimo u privatne i poslovne svrhe, od komunikacije do zabave.

Često korišćenje telefon čini podložnim raznim vrstama oštećenja, a jedno od najčešćih je oštećenje ekrana.

Ekrani najnovijih modela pametnih telefona su sve veći kako bi pružili što bolje korisnično iskustvo prilikom igranja igrica, gledanja video zapisa i fotografija. Okvir koji pruža zaštitu ekranu je sveden na minimum, zbog čega su oni još podložniji pucanju i oštećenju. Posebno su osetljivi displeji iPhone uređaja, pa pad i sa najmanje visine može izazvati ogromnu štetu i primorati vas da popravite ili zamenite ekran.

Mnogi koriste svoj pametni telefon i nakon oštećenja zbog kojeg su mu ograničene neke funkcionalnosti. Upotreba telefona koji je izgubio svoje opcije frustrira, a napuklo staklo ekrana može biti opasno po zdravlje jer može izazvati posekotine kada se preko njega prevlači prstima, umara oči i leglo je bakterija.

Zato je važno znati kako da sačuvamo ekran telefona.

U ovom tekstu ćemo predstaviti 5 načina kako da zaštitite displej svog telefona i minimizirate eventualnu štetu.

1.   Postavite zaštitu za ekran

Zaštitni pokrivač ekrana (screen protector film) je tanak sloj materijala koji se postavlja na ekran telefona i štiti ga od oštećenja. Postoji više različitih zaštita za ekran, a najčešće se koriste plastične folije i stakla.

Folije za zaštitu ekrana sprečiće pojavu ogrebotina usled mehaničkih uticaja. Kada je reč o apsorbovanju udarca sa veće visine, one su skoro pa nemoćne. Zbog toga je preporuka da se koristi zaštita od kaljenog stakla.

Prednosti zaštitnih folija i stakla za ekran su:

· Čuvaju ekran od ogrebotina i drugih mehaničkih oštećenja

· Sprečavaju pojavu mrlja i nečistoća na ekranu

· Smanjuju šanse za pojavu pukotina u slučaju pada ili udaraca

· Jednostavno i brzo se postavljaju

· Telefon dugo izgleda kao nov

Zaštita ekrana je jedan od najjednostavnijih načina da sačuvate svoj telefon od oštećenja, a takođe je i jedan od najjeftinijih.

Image by user3802032 on Freepik

2.   Nabavite zaštitnu futrolu

Za razliku od maski za telefon, koje štite samo jednu stranu, zaštitne futrole na preklop štite čitav telefon. One se obično izrađuju od plastike, silikona, kože ili drugog materijala i dostupne su u različitim bojama, dizajnima i stilovima.

Prednosti korišćenja preklapajućih futrola za telefone:

· Zaštitne futrole štite ne samo ekran, već i čitav telefon

· One pomažu da telefon bude zaštićen od padova i udaraca

· Zaštitne futrole često imaju dodatne funkcije, kao što su džepići za dokumenta, novac i kreditne kartice, koji vam omogućavaju da smanjite broj stvari koje nosite sa sobom

· Postoje u različitim dezenima i bojama, što omogućava prilagođavanje telefona ličnom stilu

Zaštitne futrole za telefone su odličan način da smartfonu pružite dodatnu zaštitu. Kao najveću manu korisnici navode da mogu biti glomazne i nezgodne za nošenje u džepu.

3.   Ne koristite telefon u prašnjavom ili vlažnom okruženju

Prašina i vlaga predstavljaju veliku opasnost za telefone. Prašina može ući u telefon i uzrokovati probleme sa funkcionisanjem, dok vlaga može izazvati koroziju i druge vrste oštećenja.

Kako zaštititi telefon od prašine i vlage:

· Obezbedite telefon u vrećicu ili futrolu kada ga ne koristite

· Izbegavajte da koristite telefon u prašnjavom ili vlažnom okruženju

· Ukoliko je potrebno, koristite zaštitne futrole sa zaštitom od prašine i vlage

· Izbegavajte da držite telefon u blizini vode ili drugih tečnosti

· Ukoliko je telefon izložen vlagi, obrišite ga suvom krpom i odmah isključite 

Ako telefon dođe u kontakt sa vodom, neophodno ga je što pre osušiti, kako vlaga ne bi izazvala veća oštećenja.

4.   Nabavite ručni pop-up i auto držač za telefon

Ručni i auto držači spadaju u najpopularnije telefonske dodatke. Oni smanjuju rizik da telefon ispadne i ošteti se u toku upotrebe i za vreme vožnje. Pop-up držači izrađeni su od plastike, pričvršćuju se za zadnju stranu telefona i omogućavaju da se telefon bezbedno drži samo jednom rukom. Pored funkcionalne imaju i estetsku ulogu.

Navigacija i slušanje muzike su najčešći razlozi upotrebe telefona u automobilu, jer je telefoniranje i slanje poruka u toku vožnje zabranjeno i opasno. Auto držači za telefon su praktični i smanjuju mogućnost da uređaj padne i ekran se ošteti.

Korišćenje pop-up ručnog ili auto držača može da pomogne u zaštiti telefona od ogrebotina i drugih vrsta oštećenja koje nastaju korišćenjem telefona u pokretu. Ovakvi držači su lako dostupni i omogućavaju jednostavno i praktično korišćenje telefona u različitim situacijama.

5.   Čuvajte telefon od visokih temperatura

Visoke temperature su jedna od glavnih opasnosti za elektronske uređaje, uključujući i telefone. Dugotrajno izlaganje jakim temperaturama može da dovede do kvarova na bateriji, ekranu i drugim komponentama telefona.

Kako zaštititi telefon od visokih temperatura:

· Ne koristite telefon na direktnom sunčevom svetlu ili u blizini izvora toplote

· Čuvajte telefon na hladnom i suvom mestu, kada ga ne koristite

· Kada koristite telefon u automobilu, pričvrstite ga na ručni ili auto držač

Važno je obratiti pažnju na okruženje u kome se telefon koristi i izbegavati izlaganje visokim temperaturama i direktnom izvoru svetlosti.

Bonus savet

Ekran telefona je jedan od najvažnijih i najskupljih delova ovog uređaja, stoga je važno brinuti o njemu i sprečiti eventualna oštećenja.

Navedeni načini zaštite su jednostavni i lako primenjivi, a njihova upotreba će značajno smanjiti rizike. Preporuka je da primenjujete barem neke od navedenih metoda zaštite.

Osim fizičke zaštite telefona, svim svojim klijentima uvek skrenemo pažnju i na postojanje različitih programa za prisluškivanje Vibera, WhatsApp-a i čitavog telefona, kao i malvere koji mogu ozbiljno narušiti privatnost i oštetiti telefon. Zbog toga je neophodno preduzeti i mere za zaštitu od hakerskih aplikacija i virusa, kako bi maksimalno produžili vek trajanja svom pametnom telefonu.